© Rootsville.eu

Bywater Call (Can)
support act True Rose
GC De Wildeman Herent (10-10-2024)

reporter & photo credits: Rootsville


info band: Bywater Call - True Rose
info club:
GC De Wildeman

© Rootsville 2024


Na vorige maand 'Dom Martin' hebben ze hier bij 'GC De Wildeman' deze maand weerom een band om 'u' tegen te zeggen. Nu alweer 4 jaar geleden tekenden we present om deze formatie voor de eerste keer te gaan beluisteren met als gevolg dat we meteen betoverd waren door de vocale kwaliteiten van Meghan Parnell en stringbender Dave Barnes die als motor verantwoordelijk zijn voor deze 'Bywater Call' die afkomstig zijn uit de muziek scène van het Canadese Toronto.

Verder hebben we ook Stephen Dyte (trumpet), Bruce McCarthy (drums), Mike Meusel (bass), Julian Nalli (tenor & baritone sax) en John Kervin (keyboards) en in hun bagage steekt hun nieuwste album 'Sheperd' dat begin augustus werd uitgebracht als derde album in de rij na hun selftilted debuutalbum in 2019 en het in 2022 op de markt gebrachte 'Remain'.

Alvorens we hier aan het hoofdmenu beginnen krijgen we eerst nog een warming up door het Herentse singer-songwriters duo 'True Rose'. 'True Rose' is een duo dat bestaat uit Rosalien Verboven en Michiel Op de beeck en ze reisden in 2022 naar Berlijn, voor de samenwerking met Ryan O’Reilly en producer Liam Blomqvist en blikten ze zo daar hun single 'Ansichtkaart in.

Hun intieme singer-songweriting staat uiteraard in schil contrast met wat komen gaat maar toch hoor je dat er ook fans van 'True Rose' in de zaal zitten en wordt het zo respectvol stil hier in 'De Wildeman'. Uit het album 'Postcards From Berlin' krijgen we meteen als opener 'Glints In The Water' waarbij hun beiden talent hier zo komt boven te drijven.

Ik aed het geluk om dit duo al een paar keer aan het werk te zien en dus weet ik wat komen gaat zo ook het mooie 'Suppose'. Met 'Postcard' krijgen we ook de titeltrack van hun debuutalbum waarna ze als afsluiter een intiemere versie brengen van 'Midnight Sun' en Rosalien en Michiel zo een dankbaar applaus mochten ontvangen. 'True Rose', always be a postcad to me...

Bywater Call' debuteerde begin 2017 en alle logica volgend begonnen ze onmiddellijk met hun prijzenkast te vullen. Zo wonnen ze al haast meteen de "Merriam Music Emerging Artist Award" van het TD Oakville Songs of Summer Festival 2017. In juli 2018 werd "Bywater Call" uitgeroepen tot de "Toronto Blues Society Talent Search Winner" op het "TD Toronto Jazz Festival" en volgde die tweede in de Road to Memphis-competitie om Toronto te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. De 7-koppige band maakt gebruik van de geluiden van southern soul, gospel en blues en beschikt met Meghan Parnell over een krachtige leadzang en met Dave Barnes als een uitstekende slide gitarist.

Al meteen bij het betreden van de zaal barste er een applaus los, dit nog zonder er maar '1' noot te hebben voor te spelen. Een bewijs dat deze 'Bywater Call' ook in Herent immens populair blijkt te zijn. Nog een kleine afstemming van de instrumenten en zo kunnen Meghan en haar gang eraan beginnen met 'Lover Down Slow' en zitten we zo bij hun album 'Remain' uit 2022.

Hun songs zijn een mix van krachtige vocals samengaand met soms ingenieuze instrumentale intermezzo's. Soms wordt zo het tempo uit het nummer gehaald maar dat gaat dan weer terug crescendo met een geweldige uithaal naar het einde toe. Het meesterlijk beroeren van de strings zijn daar bij Dave Barnes een schoolvoorbeeld van. Bij het daaropvolgende 'Sunshine' steken door toedoen van de blazerssectie meteen ook een dosis soul in hun optreden. Het merendeel van het bespelen op zijn gitaar doet Dave het op de Ronnie Earl-way, dus zonder plectrum.

'For All We Know' is er dan meteen eentje uit hun nieuwste album 'Sheperd' waarvoor ze in eerste instantie toch naar Europa zijn gekomen. Op 'Left Behind' zitten we terug bij het vorige album en krijgen we een conversatie van Mike Meusel op basgitaar en de slide van Dave Barnes op ons bord vanavond. Heel wat soul ook dan bij hun versie van 'If You Cant Be With The One You Love...Love The One You're With'. Een nummer dat Stephen Stills in 1970 uitbracht op zijn debuutalbum en hier de temperatuur dan weer gevoelig deed stijgen. Eentje dat mede door het instrumentale gedeelte erin het bijna op een LP versie lijkt te komen uit de 70-ties.

Met 'Colours' en het daaropvolgende meer dan intense 'Sweet Maria' belanden we dan zo terug bij het nieuwe album. Zeker op 'Sweet Maria' wordt de medewerking van 'De Wildeman Singers' zeer op prijs gesteld door Meghan Parnell en zo blijft de sfeer hier opperbest. Met 'Fortune' krijgen we één van de meer intiemere rocknummers van deze 'Bywater Call', eentje dat terug te vinden is op het album uit 2022.

Ook de titeltrack uit het album 'Remain' krijgen we hier nog voorgeschoteld vanavond waarna Meghan en 'Bywater Call' met 'Arizona' ons toch ook nog even ter meenemen naar hun debuutalbum uit 2019. In 2020 hadden we dan met deze band een eerste keer een ontmoeting alvorens we daarna in 'Lockdown' gingen. Toen ook al de aanzet om ze dan pas in 2022 op 'Gevarenwinkel' terug te zien. Soul is er meer dan voldoende aanwezig bij het nummer 'Turn It Around', dit allemaal uit het album 'Sheperd.

Helaas komt er altijd ook een einde aan een concert en zo ook aan dit hier in 'GC De Wildeman' te Herent. 'Everybody Knows' wordt dan de stevige outswinger vanavond...of toch niet? Zo te horen aan het applaus blijft Herent en omstreken smeken om een bisnummer en dat zit er dan ook alle logica volgend aan te komen. Eerst brengt John Kervin op zijn eentje samen met zijn keyboard een mooi nummer om vervolgens het dak er hier af te laten gaan.

Dat dak gaat er hier af in volledige NOLA modus met het met gospel geïnfiltreerde 'Sing Of Peace'. Een nummer dat latr ook blijft hangen ook al zijn we al enkele pinten bier verder. Een ideale afsluiter dat ons zo naar de 'second line' brengt in de 'Big Easy'. Raise your hands!!!

Voor wie dit alles moest missen door misschien wel onze 'formidabele' duiveltjes, geen paniek. Want in 2025 doen ze weerom ons land aan met in juni een concert in de 'Hnita Hoeve' en later op onze festival weide maar ssst, dat wordt later dan weer bekend gemaakt.